Με την ίδρυση του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου εντάχθηκαν σε αυτό οι φοιτητές και το προσωπικό των πρώην Τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε. και Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας (άρθρο 46, ν.4610/2019, ΦΕΚ 70/Α/07.05.2019). Ακολουθεί σύντομη περιγραφή των προγενέστερων Τμημάτων αυτών:
1. Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε. του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας ιδρύθηκε με τον ιδρυτικό νόμο των Τ.Ε.Ι. (ν.1404/1983) και αποτελεί συνέχεια του τμήματος Ηλεκτρολογίας του Κ.Α.Τ.Ε. Πατρών (Ν.Δ. 652, ΦΕΚ 180/29.08.1970). Με την υπουργική απόφαση 40512/Ε5/19.04.2006 (ΦΕΚ 537/Β/28.04.2006) ορίστηκε η αποστολή του Τμήματος, τα γνωστικά του αντικείμενα και το εφαρμοζόμενο περιεχόμενο σπουδών. Με το Προεδρικό Διάταγμα 94 (ΦΕΚ 132/Α/05-06-2013), το Τμήμα μετονομάστηκε σε Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε. του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας.
Το Τμήμα είχε σημαντικό ρόλο στην ανώτατη τεχνολογική εκπαίδευση. Η δραστηριοποίηση στις νέες τεχνολογίες αποτελούσε βασική προϋπόθεση, αλλά και ουσιαστικό μοχλό στην κατεύθυνση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Η διάδοση της αυτοματοποίησης, των ηλεκτρονικών, των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας πληροφοριών, αλλά και ο εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων ηλεκτρισμού και ενεργειακών συστημάτων που χρησιμοποιούν μη ανανεώσιμες πρώτες ύλες και η ανάπτυξη συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έχει οδηγήσει στον καθορισμό των τομέων δράσης προτεραιότητας του τμήματος.
Το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος αποσκοπούσε στην παροχή ποιοτικών γνώσεων, που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις αυτού του κύκλου δραστηριοτήτων και αποτελούν αφενός ένα σταθερό υπόβαθρο της επαγγελματικής υπόστασης των εκπαιδευομένων, αφετέρου προσφέρουν συμπληρωματικές προχωρημένες γνώσεις και ικανότητες, μετατρέψιμες και προσαρμόσιμες στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας. Το τμήμα για να προωθήσει την ευρωπαϊκή προοπτική του, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την προώθηση της κινητικότητας των φοιτητών του, χρησιμοποιούσε το Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς και Συσσώρευσης Πιστωτικών Μονάδων (E.C.T.S.), εφοδίαζε τους πτυχιούχους του με Παράρτημα Διπλώματος (Diploma Supplement) ώστε να διευκολύνει την αναγνώριση του τίτλου σπουδών τους και έκανε συνεχείς προσπάθειες για την παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας.
Σε σχέση με την αποστολή και τους στόχους του ιδρύματος, το τμήμα είχε σαφή τεχνολογικό προσανατολισμό, παρήγαγε στελέχη ικανά να συνεισφέρουν στην οικονομική και πολιτική ανάπτυξη της περιφέρειας και της χώρας, διατηρούσε στενούς δεσμούς με παραγωγικές μονάδες και οργανωμένους κλάδους της οικονομίας, είχε αναπτύξει συνεργασίες με άλλα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα, δραστηριοποιήθηκε στον τομέα της εφαρμοσμένης έρευνας και ανάπτυξης και παρείχε τη δυνατότητα στους απόφοιτους να παρακολουθήσουν μεταπτυχιακά προγράμματα εξειδίκευσης. Τον Οκτώβριο 2013, το τμήμα αξιολογήθηκε από τετραμελή επιτροπή εμπειρογνωμόνων με βάση τις διαδικασίες που έχουν θεσπιστεί από την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π.) και τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη διαδικασία αυτή ήταν ιδιαιτέρως θετικά. Η σχετική έκθεση αξιολόγησης είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο του τμήματος και στον ιστότοπο της Α.ΔΙ.Π.
2. Το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας δημιουργήθηκε το 2013 με το Προεδρικό Διάταγμα 94/2013 (ΦΕΚ 132/Α/05.06.2013) από την μετονομασία του τμήματος Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων και Δικτύων (ΤΕΣΥΔ) του Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου και την συγχώνευση και άλλων τμημάτων του Τ.Ε.Ι. Πάτρας σε αυτό. Το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. αποσκοπούσε στην προαγωγή της επιστήμης της πληροφορικής μέσα από τη διδασκαλία, την έρευνα και την προετοιμασία πτυχιούχων με όλα τα απαραίτητα εφόδια που θα τους επιτρέπουν να υποστηρίζουν με επιτυχία τον σχεδιασμό και την υλοποίηση αντίστοιχων έργων στο διαρκώς εξελισσόμενο χώρο της πληροφορικής. Το γνωστικό αντικείμενο του τμήματος κάλυπτε τη μελέτη, σχεδίαση, ανάλυση, κατασκευή, επίβλεψη και συντήρηση πάσης φύσεως έργων πληροφορικής.
Το Τμήμα προσέφερε προπτυχιακή και μεταπτυχιακή εκπαίδευση στην Επιστήμη και την Τεχνολογία της Πληροφορικής. Το προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών είχε ως βασικούς στόχους:
- Την επίτευξη υψηλής ποιότητας ανώτατης παιδείας σύμφωνα και με τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα.
- Την τεχνολογική κατεύθυνση σπουδών με έμφαση στην εργαστηριακή κατάρτιση σε συνδυασμό με την υψηλού επιπέδου θεωρητική εκπαίδευση.
- Την παρακολούθηση των νέων εξελίξεων της έρευνας και της τεχνολογίας και την προσαρμογή του εκπαιδευτικού αντικειμένου σε αυτές.
- Την καλλιέργεια δεξιοτήτων στους αποφοίτους, που τους επιτρέπουν να ανταποκριθούν (α) σε ένα ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον, (β) στη διενέργεια μεταπτυχιακών σπουδών και (γ) στις ανάγκες παρακολούθησης των εξελίξεων της έρευνας και της τεχνολογίας και της δια βίου εκπαίδευσης.
Σε προπτυχιακό επίπεδο το Τμήμα παρείχε το πτυχίο του Μηχανικού Πληροφορικής, δίνοντας τη δυνατότητα στους φοιτητές του να επιλέξουν μία από τις τρεις κατευθύνσεις σπουδών που ήταν διαθέσιμες στο πρόγραμμα σπουδών του:
- Κατεύθυνση Μηχανικών Δικτύων,
- Κατεύθυνση Μηχανικών Η/Υ και
- Κατεύθυνση Μηχανικών Λογισμικού.
Η δυνατότητα επιλογής κατεύθυνσης δινόταν από το 5ο εξάμηνο και μετά, καθώς στα πρώτα 4 εξάμηνα προσφέρονταν μαθήματα που κάλυπταν τη βασική ύλη υποδομής για όλους τους μηχανικούς πληροφορικής.
Σε μεταπτυχιακό επίπεδο, το Τμήμα λειτούργησε από το 2012 μέχρι το 2018 το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Τεχνολογίες και Συστήματα Ευρυζωνικών Εφαρμογών και Υπηρεσιών» (ΦΕΚ 1284/Β/11.04.2012), το οποίο επανιδρύθηκε το 2018 σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο των Μεταπτυχιακών Σπουδών, με τίτλο «Τεχνολογίες και Υπηρεσίες Ευφυών Συστημάτων Πληροφορικής και Επικοινωνιών» (ΦΕΚ 1753/Β/17.05.2018).
Το Τμήμα συμμετείχε σε διαδικασίες αξιολόγησης από το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008 όπως αυτές ορίζονται από την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας (Α.ΔΙ.Π.) και υπέβαλε κανονικά τις εσωτερικές του αξιολογήσεις στην Α.ΔΙ.Π. (βρίσκονται δημοσιευμένες στον ιστότοπο της Α.ΔΙ.Π).