Στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών λειτουργούν τα ακόλουθα θεσμοθετημένα ερευνητικά εργαστήρια :
1. Δεδομένων και Μέσων (DM Lab)
2. Διεπιστημονικής Σημασιολογικής Διασύνδεσης Συμβιωτικών Εκπαιδευτικών Περιβαλλόντων – (ΙnterSy Lab)
3. Δικτυακών Τεχνολογιών και Ψηφιακού Μετασχηματισμού (NeTDiT Lab)
4. Ηλεκτρονικής Επιχειρηματικότητας και Σχεδιασμού Αλληλεπίδρασης (eBusiness Lab)
5. Ηλεκτρονικών Κυκλωμάτων, Συστημάτων και Εφαρμογών (ECSA Lab)
6. Κατανεμημένων Ευφυών Συστημάτων και Δεδομένων (DISyD Lab)
7. Μικροηλεκτρονικής και Επικοινωνιών (MicroCom Lab)
8. Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας (PES Lab)
9. Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων και Εφαρμογών (ESDA Lab)
Δείτε σύντομη παρουσίαση όλων των ερευνητικών εργαστηρίων [ pdf | pptx ]
Αντικείμενο κάθε ερευνητικού εργαστηρίου είναι η εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων και πρακτικών σύμφωνα με τις διεθνείς εξελίξεις στα παραπάνω γνωστικά αντικείμενα, ώστε να αυξηθεί στο βέλτιστο η ερευνητική δραστηριότητα σε αυτές με στόχο την αξιοποίησή τους προς όφελος των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του τμήματος και γενικότερα της κοινωνίας και την επιμόρφωση των αποφοίτων διαφόρων ειδικοτήτων.
Σύμφωνα με την ιδρυτική τους πράξη και τους εγκεκριμένους κανονισμούς τους, τα ερευνητικά εργαστήρια έχουν ως αποστολή:
- Την κάλυψη σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο διδακτικών και ερευνητικών αναγκών του Τμήματος και άλλων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε θέματα που εμπίπτουν στα γνωστικά αντικείμενα κάθε εργαστηρίου.
- Την ανάπτυξη και διεξαγωγή θεωρητικής και εφαρμοσμένης έρευνας και την υποστήριξη διδακτορικής και μεταδιδακτορικής έρευνας σε θέματα συναφή με τα διδακτικά και ερευνητικά αντικείμενα κάθε εργαστηρίου.
- Την προαγωγή των διδακτικών και ερευνητικών συνεργασιών μεταξύ καθηγητών και ερευνητών με συγγενή ή συμπληρωματικά επιστημονικά πεδία εξειδίκευσης εντός του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
- Τη συνεργασία κάθε μορφής με Ερευνητικά Κέντρα και Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της ημεδαπής και αλλοδαπής, εφόσον οι στόχοι συμπίπτουν, συμβαδίζουν και αλληλοσυμπληρώνονται με εκείνους κάθε εργαστηρίου σε πνεύμα αμοιβαιότητας και συλλογικής εργασίας.
- Τη συνεργασία με φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με οργανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, με επιστημονικούς κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, με διεθνείς οργανισμούς ή οργανώσεις καθώς και με παραγωγικούς φορείς του ιδιωτικού τομέα στα συναφή επιστημονικά πεδία, ώστε να συμβάλλουν στην από κοινού διερεύνηση λύσεων και προτάσεων για την αντιμετώπιση σύγχρονων προβλημάτων.
- Την παροχή γνωμοδοτήσεων ως εμπειρογνώμονες σε θέματα που άπτονται των γνωστικών αντικειμένων κάθε εργαστηρίου, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
- Την παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες και οργανισμούς σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο π.δ. 159/1984 (Α’ 53) «Προϋποθέσεις παροχής υπηρεσιών από τα πανεπιστημιακά εργαστήρια σε ιδιώτες και κάθε νομικής μορφής οργανισμούς».
- Την προσέλκυση χρηματοδοτούμενης έρευνας από εθνικούς και διεθνείς πόρους σε επιστημονικούς τομείς δραστηριότητας κάθε εργαστηρίου ή επιμέρους πεδία εξειδίκευσης των μελών του.
- Τη διοργάνωση επιστημονικών διαλέξεων, ημερίδων, σεμιναρίων, συμποσίων, συνεδρίων και άλλων επιστημονικών εκδηλώσεων, την πραγματοποίηση δημοσιεύσεων και εκδόσεων και την πρόσκληση Ελλήνων και ξένων αναγνωρισμένου κύρους επιστημόνων.
- Την παροχή υπηρεσιών Δια Βίου Εκπαίδευσης είτε δια ζώσης είτε εξ αποστάσεως αυτοδύναμα ή σε συνεργασία με άλλα εργαστήρια ή φορείς γύρω από το γνωστικό αντικείμενο κάθε Εργαστηρίου.
- Την ανάληψη κάθε άλλης πρόσφορης πρωτοβουλίας για την πραγματοποίηση των σκοπών του, τηρουμένων πάντοτε των κανόνων της ακαδημαϊκής και της ερευνητικής δεοντολογίας.